2009.08 – Tore Hund, slekt ? . . .

Tore_Hund_08.2009

Bauta til minne om Tore Hund

I forrige uke var vi en snartur med hurtigbåten til Bjarkøy, og gående langs veien opp fra kaia kom vi forbi denne bauta’en til minne om Tore Hund. Minnesmerket er reist i 1980.

I Wikipedia kan vi lese en hel del om Tore Hund, bl.a. dette innledningsvis: «Tore Hund (norrønt Þórir hundr), født rundt 990 og død en gang etter 1030, var en av de betydeligste høvdingene i Hålogaland. Han hadde gård på Bjarkøy i dagens Troms fylke.»
I Store norske leksikon omtales han slik: «Tore Hund, Nevnt fra ca. 1022 til 1030, norsk høvding. Hans bakgrunn, alder og familieforhold er ukjent. Tore bodde på Bjarkøy i Troms, som var et sentrum for finnehandelen, og drog selv på handels- og vikingferd til Bjarmeland. Han ble ifølge sagaene Olav Haraldssons lendmann, men senere ble forholdet mellom dem fiendtlig, særlig etter at kongen hadde latt hans brorsønn Asbjørn Selsbane drepe, og Tore Hund søkte til Knud den store i England. I slaget på Stiklestad 1030 var han en av lederne for bondehæren og tok blodhevn over kongen med det samme spyd som hadde voldt brorsønnens bane. Etter at Olav var «dømt hellig», drog Tore Hund på pilegrimsferd; hans videre skjebne er ukjent.»
Det er flere som uttaler slektsforhold til Bjarkøy’s kjente innbygger, og jeg tillater meg i så måte være en smule spent på hvor vår lille slektsforskning fører oss! Kanskje også vi kan påberope oss å være etterkommere, hvem vet. . . .  Vi har jo aner fra kommunen!
Eno

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*